Op deze manier kun je altijd genieten van een mooi gazon

Hou jij er ook zo van dat als je naar buiten kijkt of in je tuin vertoeft, je altijd zicht hebt op een prachtig gazon? Je bent niet de enige! Het is eens zo leuk en makkelijk om van je tuin te genieten als je dat mooie uitzicht hebt waarbij je toch wel een gevoel van trots ervaart. Je tuin is een belangrijk deel van je woning en dan heb je natuurlijk graag dat deze er mooi bijligt. Je gazon krijgt het echter jaar in jaar uit zwaar te verduren, door bijvoorbeeld de weersomstandigheden of door erover heen te lopen. Een goede verzorging van je gazon is daarom geen overbodige luxe. 

Wat is verticuteren?

Verticuteren komt van de Engelse term 'vertical cut', wat betekent dat je gaat zorgen voor het verticaal insnijden van je gazon. De gazonbodem komt los, krijgt terug voldoende lucht en mos, en onkruid en afgestorven gras zullen verwijderd worden. Doe je dit niet, dan vormen deze delen een soort van viltlaag, dat het gezonde gras als het ware verstikt en het die lelijke aanblik geeft.

Wanneer is verticuteren nodig?

Wanneer verticuteren, of anders gezegd wanneer gras beluchten, is de volgende vraag die je jezelf wellicht stelt. De beste periode om te gaan verticuteren, is op een moment dat het gras in volle groei is. Van maart tot en met mei en van augustus tot en met oktober zijn de beste periodes die je de mooiste resultaten geven. Heb je pas een nieuw gazon aangelegd, dan moet je er rekening mee houden dat het een drietal jaar duurt voor je kunt verticuteren zonder dat je daarbij de jonge graswortels schade toebrengt.

Hoe begin je eraan?

Verticuteren kun je met de hand doen of je kunt ervoor kiezen om een verticuteermachine te gebruiken. Hou wel in het achterhoofd dat met de hand verticuteren een erg intensieve en tijdrovende klus is, die je misschien liever aan je voorbij laat gaan. Wil je niet de investering doen voor ene machine die je enkel om het jaar nodig hebt, dan kun je overwegen om deze te huren. Voor je aan het verticuteren begint, is het belangrijk eerst het gazon een maaibeurt te geven om op een graslengte van drie tot vijf millimeter uit te komen. Dit maakt het verdere werk een stuk makkelijker. Voor het verticuteren is het belangrijk dat je je beperkt tot een diepte van vijf millimeter, dit om het mos te verwijderen zonder andere schade toe te brengen aan bijvoorbeeld de graswortels.  

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top