Thuis blijven wonen op leeftijd

Thuis is thuis. Voor iedereen, ongeacht je leeftijd. Als je wat ouder bent heb je misschien hier wel wat hulp bij nodig. Dat kan. Gelukkig zijn er veel manieren waarop een oudere persoon zich veilig en comfortabel thuis kan voelen, en thuis kan blijven. In deze blog vertel ik je over hoe en wat. Lees je mee?

Een veilig thuis

Wanneer je wat meer op leeftijd bent, moet het huis een beetje aangepast worden zodat alles ondersteuning kan bieden en obstakels weggaan. Dit betekent bijvoorbeeld het verwijderen van losse tapijten, het installeren van handgrepen in de badkamer en het plaatsen van verlichting op plaatsen waar het donker is. Maar denk ook aan grotere dingen. Zo kan je een traplift kopen. Dit hoeft niet eens heel duur te zijn, je kan ook gaan voor een tweedehands traplift.

Weg met de eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot probleem voor veel ouderen. Als familie of vriend van een oudere is het belangrijk om elkaar zoveel mogelijk op te zoeken. Probeer regelmatig langs te gaan of te bellen. Probeer ook activiteiten te organiseren die de oudere persoon interessant vindt, zoals bijvoorbeeld een wandeling in de buurt of een spelletje doen. Houdt rekening met eventueel verminderde conditie en mobiliteit.

Van A naar B

En die mobiliteit, dat is ook iets om in het oog te houden wanneer men alleen woont en wat extra zorg behoeft. Veel ouderen hebben moeite met rijden. Probeer vervoer te regelen naar plaatsen waar de oudere persoon naartoe wil of nodig heeft. Ook kleinere hulpmiddelen bij mobiliteit zoals een rollator, zijn dingen om te overwegen.

De gewone dag

Bied ook als vriend of familie hulp bij dagelijkse activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld hulp bij het doen van boodschappen of hulp bij het bereiden van maaltijden zijn. Deze hulp is ook fijn omdat je even tijd samen doorbrengt en je zo meteen de eenzaamheid elke dag een beetje bestrijdt. Daarnaast geeft het ook een gevoel van samenzijn en toch zelfstandigheid.

Extra professionele hulp

Als de oudere persoon veel hulp nodig heeft, overweeg dan om professionele hulp in te huren, zoals een verzorgende of een thuishulp. Onthoud dat het belangrijk is om de wensen en behoeften van de oudere persoon te respecteren. Als oudere persoon is het ook belangrijk om deze behoeften en wensen zelf in kaart te brengen en hier actie op te ondernemen. Op die manier behoud je ook dat gevoel van zelfstandigheid, waar ik het al eerder over had.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top