Wat is een rookgasafvoersysteem en hoe werkt het?

In deze blogpost gaan we dieper in op de werking van rookgassystemen, de verschillende soorten rookgassystemen en enkele tips voor het onderhoud van het rookgassysteem van je houtkachel.

Wat is een rookgasafvoersysteem en hoe werkt het?

Een rookgassysteem is een systeem van pijpen en schoorstenen dat wordt gebruikt om de rook, gassen en warmte af te voeren die vrijkomen bij het verbranden van hout in een kachel. Het systeem is ontworpen om deze schadelijke gassen uit de leefruimte te verwijderen en in de atmosfeer af te geven. Het rookgassysteem begint bij de kachel zelf. In de kachel wordt het hout verbrand en de geproduceerde warmte en gassen worden door het rookkanaal naar boven geleid. Het rookkanaal is een metalen of keramische buis die van de kachel naar de schoorsteen loopt. Het rookkanaal is bekleed met een materiaal dat bestand is tegen hitte en corrosie, zoals roestvrij staal of klei. Het rookkanaal is aangesloten op de schoorsteen, dit is een verticale buis die van de kachel naar het dak loopt. De schoorsteen is meestal gemaakt van metselwerkmaterialen, zoals baksteen of steen, en is bekleed met een materiaal dat bestand is tegen hitte en corrosie. Er is een houtkachel afvoer en een rookkanaal houtkachel. De schoorsteen dient als laatste uitlaatpunt voor de rookgassen en de gassen komen via de schoorsteenkap in de atmosfeer terecht.

Verschillende soorten rookgassystemen

Er zijn verschillende soorten rookgassystemen voor houtkachels. De meest voorkomende soorten zijn:

Enkelwandige rookgasafvoer: Dit is het meest eenvoudige type rookgassysteem en is gemaakt van een enkele laag metaal of keramisch materiaal. Ze zijn de goedkoopste optie, maar ze hebben ook de kortste levensduur en vergen het meeste onderhoud.

Dubbelwandige rookgasafvoeren: Deze zijn duurder dan enkelwandige rookgasafvoeren, maar hebben een langere levensduur en vergen minder onderhoud. Ze zijn gemaakt van twee lagen metaal of keramisch materiaal, met daartussen een isolatielaag.

Geïsoleerde rookkanalen: Deze zijn vergelijkbaar met dubbelwandige rookkanalen, maar hebben een extra isolatielaag tussen de twee lagen metaal of keramisch materiaal. Ze zijn de duurste optie, maar hebben ook de langste levensduur en vergen het minste onderhoud.

Tips voor het onderhoud van het rookgassysteem van uw houtkachel

Inspecteer het rookkanaal en de schoorsteen regelmatig op tekenen van slijtage, zoals roest, scheuren of ontbrekende mortel.

Reinig het rookkanaal en de schoorsteen minimaal één keer per jaar om roet- of creosootaanslag te verwijderen.

Vervang beschadigde onderdelen van het rookgassysteem, zoals de rookgasafvoer of de schoorsteenkap.

Zorg ervoor dat het rookgassysteem correct is geïnstalleerd en dat alle aansluitingen goed vastzitten.

Laat uw houtkachel en rookgasafvoersysteem minimaal één keer per jaar nakijken door een vakman om er zeker van te zijn dat alles in goede staat verkeert.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top